nedjelja, 24. ožujka 2013.

Ususret Cvjetnici i legalizaciji kinder jajca u Americi...

Dragi moji nadam se da ste se jutros prema dobrom starom hrvatskom običaju već umili u proljetnom cvijeću, sljedeći naravno narodnu hijerarhiju, prvo deda, pa baba, pa stari, pa stara, pa sva starija braća i sestre pa na kraju onda vi. To je nadasve lijep običaj, posebno ako ste dijete ili pak mlada djevojka, a hijerarhiju možete preskočiti samo ako ste u međuvremenu postali pop ili doktor, tada naime direkt preskačete babu, a možda čak i dedu. Sada ste spremni za svoj prvi dnevni obrok koji će vas uvesti u Veliki tjedan koji je pred nama, a koja će hrana bolje obilježiti taj dan nego jaja, ona koja su simbol ovog nadolazećeg vremena.

No dobro danas da ne duljim previše u čast proslave Cvjetnice odati ću posebno čuvani skoro obiteljski recept za punjena jajca. Podrijetlo vuče iz Koprivničkih bregi, a nalazi se u staroj austrougarskoj kuharici koju ljubomorno čuva moja kuma Greguranka.


PUNJENA JAJCA À LA KUMA GREGURAN

Sastojci za ovaj recept su skroz jednostavni i ima ih u svakom domaćinstvu, tako da ne postoji razlog zašto ga odmah sada ne bi isprobali. Zajedno ti sastojci čine nevjerojatnu sinergiju okusa koji će vas dostojanstveno uvesti u Veliki tjedan.

POTREBNO: 6 tvrdo kuhanih jaja, 2 jušne žlice punomasnog kiselog vrhnja (nikakve low fat, diet pizdarije vodenog okusa i konzistencije), čajna žličica sitno kosanog luka, sol, biber, muškatni oraščić, svježe kosani peršin, dijon senf, limunov sok.

PRIPREMA: tvrdo skuhati jaja (iako se sve iznad 5 minuta smatra tvrdo kuhanim, za ovaj recept će ipak biti potrebno kuhati jaja oko 10 minuta), prepoloviti jaja i odvojiti žumanjke. Žumanjke vilicom izmrviti u kompaktnu smjesu, kojoj se doda kiselo vrhnje, sitno kosani luk i začini. Doziranje začina je radnja (a ne mogu dovoljno naglasiti), koja treba biti gotovo laboratorijski egzaktna. Začine se dakle dodaje redom i u količini: čajna žličica limunova soka, čajna žličica svježe kosanog peršina, čajna žličica dijon senfa, četvrt žličice bibera, četvrt žličice muškatnog oraščića i pola žličice soli. Niti jedan od začina ne smije prevladavati u finalnom okusu. Ako vam se smjesa čini previše suha, prema vlastitom nahođenju može se dodati još vrhnja.
 Uz punjena jajca odlična je fora poslužiti domaću paštetu od svinjskih jetrica i domaće kisele krastavce, za koje ćete recepte imati ovdje čast čitati nešto kasnije.


 
Eto slavite danas Cvjetnicu, radujte se nadolazećim blagdanima i sjetite se veselja koje će osjetiti Novi svijet u obliku šarenih kinder jajca.

DOBAR TEK i naravno pokoji feedback ne bi prošao necijenjen....

2 komentara:

  1. Svidja mi se ovo s jajcima, al ja nestrpljivo cekam recept/e za pasteticu :D.
    T

    OdgovoriIzbriši
  2. Već mi je sinergija okusa u ustima (a prazna su još nažalost) =)) Ali bacam se ovaj tjedan, taman dobili domaćih jajca =) wohooo

    OdgovoriIzbriši