subota, 23. ožujka 2013.

Muffin vs. cupcake

What is the fucking differenece!?!?! Pitanje postavljeno mnogim domorocima po pitanju ove hrane, ostalo je pitanje bez odgovora! Doduše, možda će neki reći i da je to retoričko pitanje, jer se radi o obliku hrane za koji rijetko tko nije čuo. Tome u prilog ide i činjenica da uopće ne postoji službeni prijevod tih riječi, muffin je muffin ili u nekim pekarama mafin, a cupcake je valjda cupcake, jer bi kolač iz šolje čak i za spomenute pekare bilo previše. Danas postoje i igračke u obliku muffina kao što je Little Miss Muffin, kako bi se djeca najranije dobi što prije amerikanizirala (bez obzira što su igračke, made in China), nadalje muffin je ušao u uporabu u svakodnevnom kolokvijalnom govoru izrazima kao što je muffin top (Man look at Joanie over there with those skanky jeans on, she sure has a wild case of muffin top.) Zapravo je to izraz za jednu dizajnersku deformaciju, a svakodnevna je pojava na svima nama, izuzev anoreksičara. Riječ je o takozvanim lovehandelsima ili ti kolokvijalno poznatim fukdrškama koje zatočene preuskim i prenisko krojenim trapericama malo, kak da se kulinarski izrazim, prekipe preko ruba i ovisno o količini file stvore svojevrsni muffin top. Po meni to je zlouporaba muffina i nepravda za cupcake,jer je to u stvari najfiniji dio, slatki icing, a upravo to razlikuje muffin od cupcakea :)

No ajde, povijesno gledano muffin kao sveopće prihvaćena i tradicionalno gledano hrana Novoga svijeta zapravo svoje podrijetlo vuče iz Engleske, kao i sve ostalo novosjetsko iz Starog svijeta :P Tamo je ni više ni manje bio poznat pod nazivom English muffin. Muffini su daklem slatke i poluslatke slastice ili oblik brzog kruha slanog karaktera koji se peče u porcijama dovoljnim za jednu osobu. Kada govorim o slatkoj i poluslatkoj varijanti, ono što definitivno razlikuje muffin od cupcakea je količina šećera, muffini su redovito manje slatki. Slatkoća tijesta tj. osnovnog dijela i nije previše različita, no glavna je razlika u icingu koji se u velikom postotku sastoji od šećera (do 90%). Muffin ponekad može biti i slanog karaktera, tada primjerice sadrži kukuruzno brašno ili sir. Cupcake nikako ne bi smio biti slan, osim ako vam čorava baba koju jako volite nije zamijenila poklopce s nazivima. Nadalje muffin daje veću slobodu prilikom dodavanja različitih sastojaka osnovnom tijestu: borovnice, čokoladne strugotine, maline, cimet, tikve, datulje, različiti oraščići, citrusi, banane, breskve, jagode, mrkva… Nabrojeni dodatni sastojci čine njegove specifične podvarijante. Naravno sve je to moguće dodati i u jedan cupcake, ali je istovremeno tako nešto i visoko neuobičajeno. Takav će se onda cupcake redovito, uz svo vaše protivljenje prozvati muffinom. Razlika je vidljivo već  u programirana u našoj podsvijesti, možda kroz Little Miss Muffin. Osim dodataka koji čine podvrste muffina, postoji i razlika u receptu za izradu tijesta. Povijesno gledano najranije su nastali engleski muffini s tijestom na bazi kvasca, naravno razlog je tome tada dostupna tehnologija pečenja. U svom nastanku tamo negdje krajem 18. stoljeća bilo je daleko praktičnije hendlati kvaščeva tijesta. Oni su se pekli na površini zagrijane peći na drva ili ti prabakinom šporetu. Ti engleski muffini oblikom nisu bili nalik na današnje, prvenstveno zato što ih je trebalo okretati kako bi se ispekli sa svih strana. Također je i njihovo posluživanje bilo nešto drugačije, muffin bi se prepolovio na pola, dodatno tostirao na vatri i poslužio s putrom.  S pojavom novijih pećnica koje sadrže rernu javlja se i modernizirni muffin, čiji recept ne sadrži kvasac. Te se varijante javljaju u SAD-u u 19. stoljeću, kada Novi svijet preuzima dominaciju nad sudbinom razvoja muffina. O važnosti razvoja ovog recepta u SAD-u svjedoči i činjenica da se recept za muffin razvija do krajnjih finesa, a na temelju dodatnih sastojaka i pridodane im važnosti muffini čak postaju i simboli pojedinih država federacije. Tako postoji Corn muffin kao nacionalni simbol Massachusettsa, Blueberry muffin kao simbol Minnesote te Apple muffin kao simbol države New York.


RECEPT ZA OSNOVNI MUFFIN

Osnovni recept za muffin je relativno jednostavan, no tri stvari je bitno zapamtiti. Prvo, da se kod izrade muffina sastojci uvijek odvajaju na suhe i mokre ili ti vlažne sastojke ako vam je tako draže. Drugo, da se dodaci kao što su bobičasto voće, orašasti plodovi i td. dodaju nakon što se sjedine suhi i vlažni sastojci te treće, posljednje i najbitnije, da se smjesa ne miješa previše (do 15 pokreta kuhačom), jer time muffini razvijaju previše glutena što ih onda čini teškim i ograničava im rast pri pečenju. U osnovni recept može se dodati što god mašta smisli!!!

POTREBNI SASTOJCI ZA 12 MUFFINA: 4 šalice brašna (950 ml), 4-8 žlica šećera, paketić praška za pecivo, čajna žličica soli, 2 jaja, pola šalice ulja ili još bolje otopljenog maslaca (120ml), 2 šalice mlijeka (475 ml).
PRETPRIPREMA: pripremiti kalup za muffine, idealan je onaj silikonski jer nikada nećete morati razmišljati o tome da li će se muffini primiti za njega. Manje idealni su teflonski, u njih treba staviti papirnate košarice, a najmanje idealni su svi ostali koje ovdje neću ni spomenuti. Također treba pećnicu zagrijati na 170°C ako se radi o ventilatoru ili 180°C ako se radi o klasičnoj.
PRIPREMA: U zdjeli broj jedan izmiješati sve suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U zdjeli broj dva izmiješati sve vlažne sastojke: jaja, ulje ili maslac i mlijeko. Sjediniti dvije smjese tako što se vlažni sastojci uliju u suhe. Odmah puniti kalupe i to do 2/3 visine kalupa. Muffini se peku 15 do 20 minuta.


EKSTRA RECEPT ZA MUFFIN S BOROVNICAMA


POTREBNI SASTOJCI ZA 12 MUFFINA: pola šalice otopljenog maslaca (120 ml), 1 ¼ šalice šećera (295 ml), pola čajne žličice soli (2 ml),  2 jaja, 2 šalice brašna (475 ml), 2 čajne žličice praška za pecivo (10 ml), 1/2 šalice mlaćenice (120 ml), 2 šalice opranih i prosušenih borovnica (475 ml), 2 žlice šećera. 

PRETPRIPREMA: pripremiti kalup za muffine, pećnicu zagrijati na 180°C ako se radi o ventilatoru ili 190°C ako se radi o klasičnoj. Pripremiti mlaćenicu (1 jušna žlica alkoholnog octa na 1 šalicu mlijeka i 10 minuta čekanja).

PRIPREMA: U zdjeli broj jedan izmiješati sve suhe sastojke: 1 ¾ količine brašna (410 ml), šećer, prašak za pecivo i sol. U zdjeli broj dva izmiješati sve vlažne sastojke: jaja, maslac i mlaćenicu. Sjediniti dvije smjese ulijevanjem vlažnih sastojaka u suhe. Dodati borovnice i to tako što se četvrtina borovnica izmrvi prije dodavanja, a ostatak borovnica doda u cijelosti pomiješan s preostalom količinom brašna. Odmah puniti kalupe i to do 2/3 visine kalupa. Posuti muffine s dvije žlice šećera. Muffini se peku do 30 minuta ili dok lagano ne posmeđe.


  

Detaljniju raspravu o cupcakesima povest ću u nekom drugom dijelu bloga, a do tada DOBAR TEK i naravno svaki feedback je dobrodošao!

.

Nema komentara:

Objavi komentar