nedjelja, 7. travnja 2013.

Jednostavno savršena torta od orahovice...

U petak sam gostima pozvanim na laganu večeru inspiriranu najavljenim vinom te zajedničkim putovanjima po predivnim francuskim krajolicima, kao vrhunac večeri poslužio jednu ne tako tradicionalnu hrvatsku slasticu. Odlučio sam da će to biti torta od oraha tj. njena netradicionalna varijanta, torta od orahovice.  Našim je to već  naviknutim nepcima reminiscencija i svojevrsno proustovsko putovanje u prošlost domaćih slastica. No jedna napomena, ono što je većini nas put u djetinjstvo, jer su rijetki rođendani prošli bez torte od oraha,  za sve one koji su alergični na orašaste plodove bi mogao biti put u hitnu. Naime saturacije ove slastice orasima je maksimalna te preporučujem alergičarima ovaj kolač svakako izbjeći. Vjerujem da su svi čuli i do sada kušali neku inačicu torte od oraha, ali tortu od orahovice kladim se mnogi nisu imali priliku probati na puno mjesta. Nadam se da ću ovim receptom popularizirati upotrebu ove već pomalo zaboravljenog likera, a i ne samo upotrebu pri spravljanju slastica već i proizvodnju istog. Ovdje se sada pitam što se dešava i što će se desiti s tom našom orahovicom što se EU okvira tiče, nadam se da neće doživjeti sudbinu prošeka. Bilo kako bilo za dobru tortu od orahovice treba imati dobru  i kvalitetnu orahovicu. Najbolja za ovaj kolač je ona u kojoj je aroma oraha što jača, a aroma alkohola optimalna :)

Savršena orahovica

Priprema orahovice nije standardizirana i ima mnogo varijanti, ona najbolja koju sam ja probao bila je spremljena po sljedećem receptu. Orahe i to 10 zelenih nezrelih potući batom za meso ili kamenom da se raspuknu. U oveću teglu ubaciti sve sastojke: potučene orahe, 25 dkg šećera, desetak zrna kave, jedan štapić vanilije, korica od jednog limuna, 2-3 klinčića, 1 litra obične domaće rakije komovice. Tegla se 40 dana drži na suncu. 41. dan sadržaj se procijedi, a nakon cijeđenja liker uliti u čašicu i nazdraviti dobrom poslu :) Orahovica je bolja što duže stoji, a orasi za orahovicu se beru u lipnju mjesecu.




Savršena torta od orahovice

Potrebno za tortu od orahovice: za biskvit -100 g omekšalog putra, 150 g šećera, 3 jaja, 175 g tostiranih oraha, 60 g oštrog brašna, mali prstohvat soli, jedna manja mrkva, dodatno dvije žlice šećera i dvadesetak polovica jezgri oraha, za kremu - 300 ml slatkog vrhnja, 300 g mascarpone sira, 60 ml orahovice, dva vanilin šećera i dvije žlice šećera, dodatno - pekmez od marelice, još bolje pekmez od marelice s lavandom.

Zagrijati pećnicu na 180 °C. Na tavi tostirati jezgre oraha i premjestiti ih na kuhinjsku krpu te ostaviti da se pohlade. Kada se pohlade samljeti ih na veličinu nabujalog cous cousa, dakle na krupnije uz dodatak dvije žlice šećera. Putar miksati sa šećerom dok se ne dobije pjenasta smjesa. U nju dodavati jaja, jedno po jedno. Nakon što se dodaju sva jaja, dodati samljevene orahe, sitno naribanu mrkvu, brašno i sol. Tekuću smjesu preliti u putrom premazan i pobrašnjen kalup za pečenje. Idealna mjera kalupa za visinu tijesta od oko jedan i pol cm je 22x22 cm. Po čitavoj površini biskvita utisnuti polovice oraha te staviti peći u zagrijanu pećnicu dvadeset minuta. Ispečeno tijesto pohladiti te mlako premazati čitavu površinu tankim slojem pekmeza od marelice. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi. Krema se izrađuje tako što se istuče slatko vrhnje. U vrhnje se zatim doda mascarpone, vanilin šećer, šećer i orahovica. Krema bi trebala biti čvrsta i nikako tekuća! Izrađenu kremu namazati na biskvit i ostaviti da se hladi u frižideru barem dva, tri sata prije posluživanja.
 
DOBAR TEK!

1 komentar:

  1. http://www.24sata.hr/politika/prosek-cemo-ipak-zadrzati-no-ostajemo-bez-ruma-i-brendija-309035

    OdgovoriIzbriši