nedjelja, 26. svibnja 2013.

Zeljapiruša, WTF!?!?!?

Čujte i počujte,

Jedan kratak recept za razveseljavanje ovog dosadnog i kišnog nedjeljnog predvečerja.  Predlažem spremiti lisnatu zeljapirušu za bolje raspoloženje i puniji trbuščić. Ideja je nastala sasvim spontano (iz kruljenja trbušćica i praznine frižidera), a u konačnici je spoj dobrih starih recepata koji su spremale naše bake, mame te poneki djed i otac. Zeljapiruša zato što se zapravo radi o spoju zeljanice i krumpiruše, ništa fancy, a opet jako fino. Recept je uber jednostavan te treba nekih 45 minuta do sat vremena od pripreme sastojaka do posluživanja.


LISNATA ZELJAPIRUŠA

Potrebno za jednu zeljapirušu za četiri osobe: jedna rola gotovog lisnatog tijesta, četvrt glavice mladog zelja, dva krumpira, jedno jaje, dvije jušne žlice kiselog vrhnja, jušna žlica vegete, čajna žličica papra, pola čajna žličice tucanog čilija

Postupak: izvaditi lisnato iz frižidera da otpočina na sobnoj temperaturi, ventiliranu pećnicu zagrijati na 200 ºC (klasičnu na malo više). Nasjeckati zelje, oguliti i naribati krumpir, sve zajedno smiješati, dodati vegetu, papar i tucani čili. U posebnoj zdjeli stući jaje i primiješati kiselo vrhnje. Odrolati lisnato, duž duže stranice napuniti nadjevom kojeg prije treba dobro ižmikati rukama. Po nadjevu rasporediti pola mješavine jaja i vrhnja. Zarolati, prebaciti na papir za pečenje i preliti ostatkom jaja s vrhnjem. Peći 35 minuta na srednjoj rešetki pećnice, nakon dvadeset minuta ili kad počne intenzivnije tamniti prekriti alu folijom. Nakon pečenja ostaviti počivati desetak minuta prije rezanja.



DOBAR TEK!




Nema komentara:

Objavi komentar