četvrtak, 28. veljače 2013.

Kako zadiviti jednostavnim kineskim dumplingom...

Jučer isprobano i usavršeno...

Kvaka je u tome da je ovo jedan vrlo jednostavan recept koji je inicijalno gledano dosta zajeban za napravit jer iziskuje vremena i nešto spretnosti. No količina je dovoljna da taj jednokratni trud prate salve hvale još barem naredna dva ručka, all thanks to our friend freezer.

Moja varijanta ovog specijaliteta koristi vrlo jednostavne sastojke dostupne na svakom čošku, tj. svakom čošku koji sadrži dućan. Da ne duljim, sastojci za tijesto su: oštro brašno i kipuća voda. S tijestom cijela priča i započinje, mazohisti ga mogu raditi ručno, a oni napredniji mogu koristiti kuhinjski robot (don´t have a kitchen robot :o, get out and get one, it will make your kitchen fabulous :D) Količina tijesta dovoljna je za stotinjak dumplinga, ako ti se za početak čini previše, slobodno prepolovi! Izradit ćeš ga od 4 šalice brašna i šalice i pol kipuće vode!!! Izrađeno tijesto treba pustiti da odstoji na toplom zamotano u prozirnu foliju barem pola sata, ali ne dulje od dva jer će se ohladiti i biti izrazito hirovito za baratanje. Dok tijesto odmara može se početi pripremati punjenje. Za to će ti trebati glavica kineskog zelja, stručak mladog luka, 4 češnja češnjaka, mljevena svinjetina, sol, papar i đumbir (mljeveni ili friško ribani). Povrće oprati i narezati na sitno koristeći gore kod tijesta dva spomenuta načina, ručno ili automatizirano. Povrću dodati, tak oku za milo mljevene svinjetine. Količina mesa ovisiti o osobnom ukusu, iako se o ukusima ne raspravlja čisto radi mjere, moja je četrdesetak deka, ja volim malo mesnatije :) Mješavinu mesa i povrća začiniti solju, friško mljevenim paprom i žlicom mljevenog đumbira, ako koristiš friški treba naribati dva do četiri centimetra.

Kada tijesto odstoji, podijeliti ga na dva dijela, prvi razvaljati čim čim tanje tim tim bolje, drugi ostaviti u foliji da se ne suši. Razvaljano tijesto izrezivati u krugove, rub svakog kruga navlažiti vodom, u sredinu staviti žličicu nadjeva i preklopiti. Rub preklopljenog kruga nacigati onak kak ti se čini da bi dumpling trebao izgledati. Oblik nije zadan, ovisi o osobnoj kreativnosti. Ponoviti postupak za ostatak tijesta još stotinjak puta, čitavo vrijeme misliti na krajnji rezultat, stotinu tih divota u freezeru :D






Kada završi faza pripreme, slijedi faza kada se dumplinzi dalje ili peku/kuhanju ili se zamrzavaju. Ako zamrzavaš, treba ih zamrznuti pojedinačno, a tek kada su smrznuti se spremaju u đuture, inače si đabe valjao ranije :) Dumplinzi koji idu odmah na stol pripremaju se na sljedeći način: u tavi dobro zagrijati dvije žlice biljnog ulja (kikiriki idealan), u jednom sloju posložiti dumplinge i zapeći ih s jedne strane 2-4 minute, trebaju biti golden-brown. Zapečene podliti s dcl, dcl i pol vode ovisno o veličini tavice (veličina narafski diktira i količinu zapečenih dumplinga). All in all, u tavici bi trebalo biti NE više od pol cm vode, poklopiti smanjiti vatru i kuhati 5-7 minuta tj. dok se tekućina ne upije i počne ponovno prženje. Dobivene divote poslužiti tople, posute sjeckanim mladim lukom uz umak koji se napravi tako da se zakuha i reducira 1/2 dcl soja umaka, dcl alkoholnog octa (bolji rižin) i pola žličice češnjaka u granulama.

Gotovu sliku nemam jer smo smazali sve prije nego sam upalio fotić. No ima ih još u freezeru pa će biti i slika :)))

DOBAR TEK i čekam feedback...

Nema komentara:

Objavi komentar