ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Kad ti život da jagode na popustu ti napravi pitu od jagoda…



Neimenovani supermarket, subota popodne, gužva na odjelu voća i povrća… Komešanje je bilo vidljivo već s ulaza, nepregledno mnoštvo laktari se i čupa nešto iz drvenih kašeta odmah na početku odjela voća tik desno od banana po 9,99 kuna i lijevo od ananasa po 8,99! Iznad mnoštva glava stoji žuta tabla ispisana crvenim krasopisom, jagode samo danas extra povoljne 3,99 mjerica 1/2 kg!!!

E tako i onda kada to uopće ne trebaš kupiš odmah tri mjerice, pa kasnije smišljaš što s njima… I tako baciš pogled u frižider, nedavno napunjen i krajičkom oka spaziš: putar, jaja, mlijeko i oprane jagode. Ubaciš u coolinarika kalkulator, izvadiš tri do četiri zanimljive kombinacije sve ih smiješaš i napraviš svoj vlastiti recept. Moj mikser je smiksao pitu od prhkog tijesta s kuhanom kremom od vanilije i jagodama 'on top'.
Priča se dalje nastavlja s izradom dobrog starog prhkog tijesta koje se može upotrijebiti u gotovo svakoj vrsti slatke pite. Ovaj dio  recepta iziskuje nešto više vremena, ali ne zato što je kompliciran za izradu nego zato što treba imati malo strpljenja i dozvoliti tijestu da miruje. Za početak iz frižidera treba izvaditi sve sastojke i ostaviti ih da postignu sobnu temperaturu (barem sat vremena).

PRHKO TIJESTO
Sastojci: 300 g glatkog brašna, 100 g šećera u prahu, prstohvat soli, 20 dkg putra izrezanog na kockice i 2 žumanjka.
Postupak: Brašno, šećer i sol pažljivo smiješati. U sredini napraviti udubinu u koju se ubace žumanjci i narezani putar. Smjesu toliko dugo gnječiti prstima dok se ne izradi glatko tijesto (ponekad i do 5 minuta, ovisno o temperaturi putra). Gotovo tijesto oblikovati u disk promjera 20 cm, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku počivati do sat vremena.

Dok se čeka da si tijesto malo otpočine vrijeme se može prikratiti izradom kreme tj. punjenja za pitu

PUNJENJE OD VANILIJE
Sastojci: 500 ml mlijeka, 4 žumanjka, 8 žlica šećera + 4 ekstra,  3 žlice gustina, prstohvat soli, mahuna vanilije, 4 žlice pekmeza od jagode.
Postupak: U mlijeko sastrugati sjemenke vanilije i zajedno s mahunom vanilije staviti kuhati na laganu vatru, mlijeko ne smije postići vrenje. Za to vrijeme u drugoj posudi zajedno smiješati žumanjke, šećer, gustin i sol. Kada je mlijeko blizu vrenja polovicu uliti u smjesu žumanjaka i smiješati. Zatim tu smjesu prebaciti u preostalo mlijeko, izvaditi i baciti mahunu vanilije te nastaviti kuhati uz miješanje na srednjoj vatri dok se ne zgusne (par minuta).

Staviti pećnicu da se zagrije na 200 °C.

Sada je već prošlo sigurno pola sata i tijesto se u frižideru dovoljno odmorilo za nastavak. Izvaditi tijesto iz frižidera, staviti ga između dva papira za pečenje i izvaljati u željeni oblik. Prebaciti skupa s oba papira u kalup, skinuti gornji sloj te oblikovati prema kalupu (obrezati višak).  Sredinu obavezno izbosti vilicom (da se ne napuhne) i staviti peći u zagrijanu pećnicu bez nadjeva 10 minuta. Nakon deset minuta tijesto premazati pekmezom od jagode. Preko sloja pekmeza staviti kremu od vanilije , a po njoj u koncentrične kružnice posložiti na ploške izrezane jagode. Ploške neka budu 4-5 mm debljine. Jagode posuti s dvije žlice onog ekstra šećera i staviti peći pokriveno ALU folijom jedno pola sata. Nakon pola sata foliju maknuti posuti s još dvije žlice šećera i zapeći još desetak minuta.



When life gives you strawberries on sale, make a Strawberry Vanilla Pie… 

Saturday afternoon at the no name supermarket, a crowd begins to form at the vegetable and fruit section… A crowd can be seen even from the entrance, a mass of people pushing around and pulling something out of the wooden crates just between the bananas at 1,79$ to the right and pineapples at 1,60$ to the left. Above the heads of the crowd, a yellow plate with red letters warning, strawberry super sale 0,70$ 1 lb!!!
And so when one doesn’t really need any, ends up buying 3 lb, but then needs to figure out what to do with it… One look in the fridge, recently stocked, shows a potential. Butter, eggs, milk and freshly washed strawberries. One then throws everything into a Collinarika calculator, picks out three to four interesting recipes, puts them all into a mixer and makes one’s own recipe. My mixer ended up mixing an old fashioned pie with vanilla cream filling and strawberries on top.

First a good old fashioned dough should be made, one that can be used in any type of a sweet pie. This part of recipe takes some time, but only because a good dough needs some resting time, otherwise it is nothing complicated to make.  To start, all the ingredients should be taken out of the fridge and allowed to become of a room temperature (about an hour).

PIE DOUGH
Ingredients: 70 lb fine flour, 25 lb castor sugar, pinch of salt, 45 lb butter cut into cubes, 2 egg yolks.
Preparation: Flour, sugar and salt carefully mix together. Make a well in the middle and throw in the yolks and butter. It should all be mixed so long till a fine dough begins to form (sometimes up to 5 minutes depending of the initial butter temperature). Dough is usually formed into a 8’’ diameter disk, wrapped into clean foil and put to fridge for half to one hour long rest.

One can make the cream filling while waiting for the dough to rest.

VANILLA CREAM FILLING
Ingredients: 2 cup milk, 4 egg yolks, ½ cup sugar + 4 tablespoons extra, 3 tablespoons cornstarch, pinch of salt, vanilla bean, 4 tablespoons of strawberry jam.
Preparation: Scrape be vanilla bean seeds into the milk, and together with the vanilla bean cook over low heat. Milk should not be brought to boiling point. In the meantime in another bowl, mix together the yolks, sugar, salt and cornstarch. When the milk is near the boiling point pour some of to the yolk mixture stirring vigorously. When combined add everything beck into the milk and continue cooking over low heat until thickened (few minutes).

Preheat oven to 390 °F.

Now it’s time to prepare the dough. Put the rested dough between two sheets of baking paper and roll it out into the desired shape. Put in the tin together with the baking paper (less to clean latter), and shape the dough according to the shape, cut the excess dough off. The middle of the pay should be thoroughly stabbed with a fork to eliminate dough raising. Put the dough without the filling into the oven for 10 minutes. After ten minutes take the empty crust out and spread it with strawberry jam, on top put the vanilla filling and on top of the filling sliced strawberries (1,5 ‘’ thick slices) shaped into concentric circles. Sprinkle two tablespoons of sugar on top and put in the oven covered with ALU foil for half an hour. After half an hour bake remove foil sprinkle two more spoonfuls of sugar and bake uncover for another ten minutes.

DOBAR TEK I BON APPÉTIT...

Nema komentara:

Objavi komentar